Hösten är här :)

Hösten är så otroligt vacker med sin färgprakt och luften blir liten kallare mot kinden, vi kan tända ljus i våra lyktor då mörkret faller och mysa ner under en härlig filt.

Men det är inte bara vackert, det är nu vi kan skörda frukten och fylla på våra skafferier med massor av gott.

Myrarna i norr har varit fullproppade med hjortron så vår kyl är fylld med sylt och frysen med nedfrusna bär. Kantareller och Karl Johan är svampar vi fyller våra korgar med i min familj, känner mig rik.

Förr offrade man till moder jord i början av augusti, “häxorna” samlades i cirkel vid fullmåne. Varje häxa fick då en stjärna, pärla eller kristall. Själva altaret täcktes med mogen säd. En kärve hängdes upp till Odens häst som skydd mot storm. Gudinnan är korngudinnan Demeter.

Sen har vi höstdagjämningen då de hölls skördefest med dans till morgonen ljusnade igen. Man tackade skörden genom att ge lite vin till jorden. Och det var viktigt att just denna kväll låta en kärve ligga kvar på marken till vindarna och fåglarna. Här kommer även traditionen till att binda en bock av korn, den skulle värma ditt hem och se till så att brödet räcker och att skörden gror igen.

Njut av hösten och allt vad den har att ge, men glöm inte att ge något tillbaka till moder jord och tacka henne för hennes fina gåvor.

Du är vacker som en ängel